Modern Baroque: The reconstruction of the Palais Barberini

On 23 January, the Museum Barberini opened its doors to the public. It was built from the ground up according to an example from the 18th and 19th century. Lindner acted as a general contractor responsible for the complete interior fit-out.

Rabitz ceilings, Stucco lustro plasterings and noble parquet floors - it is easy to mistake the Museum Barberini for a well-kept historical building. In truth, it was built entirely new from 2013 to 2016. The reconstruction was carried out with plans and historical documents of the Palais Barberini, which had been demolished after severe damaging in World War 2.

In order to recreate the traditional appearance true to the original, classic craftsmen methods had to be used. In this way, the foyer with its rabitz ceilings that feature segmented arches, capitals and pillars, were built in handwork on site. A particular challenge was the custom scaffolding solution that was required in this area, since the on-site conditions had all construction traffic go through the foyer. The staircases saw extensive use of the plastering technique Stucco lustro.

The Museum´s floor concept was adjusted from the model to meet its demands as a museum. It features 2,200 sqm of exhibition area, mostly filled with the private art collection of the SAP founding member Hasso Plattner, who also acted as donator of the construction project.

Beyond the historical ambience lies modern technology. This includes FLOOR and more® power hollow floors, which contribute their particularly high load-bearing capacity to the exhibition areas. The floor covering of choice was parquet. The foyer, on the other hand, features FLOOR and more® comfort under its terrazzo covering, which allows efficient tempering of the rooms thanks to their integrated heating technology. Furthermore, several occasions required custom dry constructions and steel constructions. One example for this are the wall claddings in the exhibition areas, which have been executed as curved mouldings to serve the luminaires as lighting coves.

The Lindner Group was responsible for this multi-faceted interior fit-out of the Museum Barberini, excluding building services.

« back to overview