The most Modern German Museum ever

22.12.2022Lindner NewsPartitionsInsulation

Eliminating structural weak points, adapting the building to the latest standards and improving fire protection – this is what the general refurbishment of the Deutsches Museum in Munich aims to achieve. Lindner also contributed to the preservation of the building with fire protection and dry construction work in the first renovation phase.

Natural Sciences and Technology at your Fingertips

20,000 square metres of floor space, 28,000 exhibits and 19 permanent exhibitions – the Deutsches Museum in Munich is one of the largest natural science museums in the world and allows visitors to immerse themselves in the worlds of aviation, health or nuclear physics, for example. In order to make the building on Museum Island fit for the future, extensive renovation work began in October 2015. For this purpose, the building was put into a shell state and is now being modernised piece by piece. The first renovation phase was completed in spring 2022, and the second phase is scheduled for completion in five years' time to coincide with the 125th anniversary of the museum's founding.

Refurbishment with Special Solutions

A particularly exciting aspect of the general refurbishment was the implementation of an exhibition-overarching architectural design concept in conjunction with the redesign of some exhibition areas. In the course of this, Lindner was confronted with a number of planning and logistical challenges, which is why a large number of Lindner special solutions were developed and installed in the course of the refurbishment. Today, for example, visitors can marvel at a large-scale barrel-vaulted ceiling including on-site stucco in the building's music hall. In the "Historical Chemistry" exhibition area, a wooden beam ceiling and a cross-vaulted ceiling with acoustic plaster also ensure a pleasant sound inside the building.

Fire Protection in a Class of its Own

The Lindner Group was also responsible for comprehensive fire protection work: In addition to the fire protection renovation of all load-bearing steel components, special solutions such as large-area F90 glazing with integrated T90 doors, as well as flush niche doors with a height of three metres in fire protection class T30 were installed in the connections between the exhibition areas. Further T90 fire doors, some in double-leaf design, as well as high-quality fire protection panelling in wood look complete the fire protection work of the first refurbishment phase.

Customised Interior Fit-out Eye-catchers

A real highlight is also the free-standing room-in-room system without connection to the ceiling surface in one of the exhibition halls: A tubular construction with internal dimensions of 50 x 20 x 6 metres was installed for this purpose, which was supplemented with Lindner Logic Timber wooden partition walls and Lindner Life Stereo glass partition wall systems. Today, the hall serves as the museum's new access and wardrobe area. A counter clad in black chipboard and made of a ten-metre free-standing aluminium construction complements the visitors' wardrobe.

History meets Modernity

The glass interior façade in the "new chemistry" creates an additional wow effect: The glazing provides an impressive view of the exhibition rooms. Further concrete wall cladding and expanded metal ceilings in the intermediate zones of the Deutsches Museum underline the modern character of the building. In addition, a play paradise for children was created in the basement of the museum: Here, a platform landscape on three levels was created with the Lindner raised floor system FLOOR and more® – ideal for running around and playing together. A large printed graphic wall as well as various pieces of furniture such as glass showcases and a counter round off the children's kingdom.