Klubhaus Swiss Re

General

Project: Klubhaus Swiss Re
Building Type: Multipurpose building
Address:
Zip/City: 8002 Zurich
Country: Switzerland
Company Division: Lindner SE | Opfikon Branch
Completion: 2020

Description

Project: Klubhaus Swiss Re
Description:

The internationally operating reinsurance company Swiss Re owns an extensive art collection and supports art project of various kinds. The Swiss Re Clubhouse at the company's headquarters in Zurich, opened in 1957, is a fusion of art and architecture. The listed building serves as a cafeteria, restaurant and guest house for clients.

The artists Pae White from California, Tobias Rehberger from Germany and Jorge Pardo from Mérida, Mexico, designed wall surfaces on three floors there: almost 8,000 large, diamond-shaped ceramic tiles form colourful patterns on a total of approx. 800 m², which run through the building. Each of the tiles has a weight of about 4 kilograms and is supported by a special construction made of Lindner COMPlacq lightweight panels. The tile grids sometimes run without interruption over several floors, which made extremely precise measurement without tolerances necessary. All alignments of the tile backsplash are matched to the room and the grid of the ceiling systems. Lindner was also responsible for the substructure of the tiles in the courtyard existing of weather-resistant stainless steel. The artists' lights there were also installed by Lindner.

Companies involved

Client: Swiss Re Investments AG, Zurich, Switzerland
Architecture: SAM Architekten AG, 8005 Zurich, Switzerland

Products

Wall claddings
COMPlacq 800 sqm

Downloads